Seurakunta kiipelissä – Täällähän haisee!

Karstulan seurakuntatalo ei ole hyvässä hapessa. Osa sanoo, että talossa haisee. Osa henkilökunnasta taas kertoo työpäivän jälkeen, että ääni lähtee, kurkku on kuiva, nuhaa, yskää, silmien ja ihon kutinaa. Seurakunnan työ- ja kokoontumispaikan tunkkainen sisäilma ei kerää suitsutusta.

Seurakuntatalo rakennettiin 1973 keltaisen kirkon kupeeseen. Vuonna 2009 talossa tehtiin mittava peruskorjaus. Myös tämän jälkeen sirkkeli on soinut, naulapyssy paukkunut ja tiivistysmassaa tarvittu. Rakennuksessa parhaillaan tehtävä ”ketjukorjaus” korjaakin jo kertaalleen korjattua, jotta epämääräiset rakenneongelmat ratkeaisivat ja sisäilma saataisiin kaikille hyväksi hengittää.

Olen ollut seurakunnalla töissä 30 vuotta. Tänä aikana seurakuntataloa on laajennettu ja korjattu niin moneen otteeseen, että taloon liittyvät asiat ovat olleet yksi päätöistäni lähes koko ajan, kertoo Karstulan seurakunnan talouspäällikkö Kari Kemppainen. Seurakuntatalon ovet ovat auki ympäri vuoden. Reilun 550 neliön tiloissa on toimintaa päiväkodista kirkkokuoroon ja siellä vietetään perhetilaisuuksia syntymäpäivistä kaste- ja muistojuhliin. Kerhotoiminta on vilkasta ja siinä on mukana kaikenikäisiä aina 4-5-vuotiaista päiväkerholaisista ikäihmisiin asti.

Pappien, kerhonohjaajien, kanttorin ja muun henkilökunnan lisäksi Karstulan seurakuntatalossa ovat töissä olleet myös homekoirat. Hometta talosta ei ole löytynyt, mutta osa työntekijöistä on edelleen hyvin herkistyneitä ja reagoi vahvasti sisäilmalle. Parhaillaan ovat käynnissä oireilusta johtuvat saneerauskorjaukset. Nyt töihin on valjastettu myös Happiradikaali. Karstulan seurakuntatalo voitti toisen palkinnon Suomen siisteimmässä sisäilmakilpailussa. Palkintopokaalin ja kuohujuoman sijaan seurakuntatalo kuittaa 10 000 euron edestä puhdasta sisäilmaa puoleksi vuodeksi.

Tahdomme apua. Vaikka koko sisäilmaongelma on paljaalle silmälle näkymätön ja osalle myös hajuton, niin osa työntekijöistä oireilee pahasti. Ja vaikka seurakunta olemuksineen onkin muuta kuin puuta ja kiveä, pitää ”tuotantotilamme” olla kaikille sitä käyttäville terveellinen ja turvallinen, lisää Kemppainen.

Radikaalia palvelua

Happiradikaali otti haasteen vastaan ja saapui apuihin touko-kesäkuun vaihteessa. Sisäilma joutui syyniin ja ohjelmassa olivat ilmanvaihdon tarvittavien ilmamäärien selvitykset, näytteenotot ja mittaukset sekä tilojen käyttäjien kuunteleminen. Tämän jälkeen rakennuksen ilmastointiin asennettiin integroitu ActivePure-puhdistin, joka varmistaa sisään tulevan ilman puhtauden. Lisäksi huoneisiin asennettiin tilakohtaisia paikallispuhdistimia huolehtimaan siitä, että joka paikassa taloa on hyvä hengittää.

Jotta palvelu pelaa, ei Happiradikaali lyö hanskoja tiskiin, vaan palaa paikalle myös jatkossa. Valvontakäynneillä se seuraa näytteenottojen avulla ilman laatua, tarkkailee ilmanpuhdistuksen tehoa ja säätää tarvittaessa laitteita. Kaikesta kerrotaan avoimesti. Seuraa mukana puhdistuuko ilma, häviävätkö hajut ja mitä kertovat käyttäjät. Saako seurakunta viimein heittää hyvästit sietämättömälle sisäilmalle ja soivatko seurakuntasalissa pian kiitosvirret puhtaasta ilosta hengittää raikasta sisäilmaa?

Facebook Twitter Vimeo Share to Stumble Upon More...