Puhdistusta Puolustushallintoon – Kuinka Happiradikaalin moukari iskee suojelukohteeseen?

Se iskee vasten kasvoja heti sisään tullessa. Puolustushallinnon rakennuslaitoksen Jyväskylän toimistorakennuksen sisäilma on tunkkaista ja haisee. Nyt alkaa pronssimitalin arvoinen taistelu. Kohde kun onnekseen voitti Happiradikaalin sisäilmakilpailusta 5 000 euron arvosta puhdasta sisäilmaa puoleksi vuodeksi.

Kyseessä ei ole mikä tahansa kohde. Eikä enää ihan nuorikaan. 1930-luvun funkkistyylinen kaksikerroksinen kiinteistö on osa valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä, jonka Museovirasto on ottanut suojelukseensa. Talossa on painovoimainen ilmanvaihto, joten keskitetyt kanavapuhdistimet eivät ole tämän kohteen ratkaisu. Eikä suojeltuun rakennukseen voi mitä tahansa härpäkkeitä kuskata.

Toimistorakennuksen sisäilma on ollut syynin alla vuodesta 2014. Talossa on todettu epätavalliseen pieneliölähteeseen viittaavia mikrobeja. Jos jonkinlaista korjaustoimenpidettä on tehty, jotta asiat saataisiin kuntoon. Salaojat ja rännit on uusittu, läpivientejä tiivistetty, vanhoja upotettuja kalusteita vaihdettu uusiin ja ryömintätila puhdistettu rakennusjätteistä. Myös IV-hormit ja tuloilmaventtiilit on puhdistettu ja imuroitu.

Asiaa on tutkittu paljon, mutta ongelmaa ei ole onnistuttu paikallistamaan, eikä yksiselitteistä syytä ole löydetty. Mikrobinäytteet ovat edelleen hieman koholla. Talossa on ummehtunut haju ja ilma tuntuu raskaalta, kertoo palveluyksiön johtaja Taisto Hämäläinen Puolustushallinnon rakennuslaitokselta.
Happiradikaalilta löytyy ratkaisu haastaviinkin pulmiin. Se lupaa hoitaa homman maaliin myös Jyväskylän kohteessa, jossa terveen sisäilman saavuttamisen lisäksi pitää varjella suojeltua rakennusta ja sen rakenteita.

Taistelukohteena mikrobit

Vaikka perustukset ovat kuivat ja alapohja on tuuletettu, olivat Happiradikaalin toukokuussa ottamien sisäilmanäytteiden mikrobiarvot edelleen koholla. Niinpä toimistorakennuksen huoneisiin on nyt asennettu ActivePure-tekniikkaan perustuvia paikallispuhdistimia.

Toivomme, että uusien puhdistuslaitteiden myötä saamme raskaan sisäilman tilalle raikasta ilmaa, jota on hyvä hengittää. Toivomme myös, ettei sisäilma jatkossa aiheuta oireilua ja työntekijät pysyvät terveinä, toteaa Hämäläinen.
Tavoitteena on, että arvorakennus kiittää ja kumartaa, kun Happiradikaali pääsee tekemään ilmanpuhdistustyötään. Puhdistimet ovat turvallisia myös Museoviraston suojelemalle rakennukselle ja muuttavat työntekijöiden sisäilman raikkaaksi, terveeksi ja hyväksi hengittää.

Etkö usko? Ei tämä uskon asia ole. Sisäilmanäytteet kertovat totuuden. Näytteitä otetaan ympäri rakennusta säännöllisin väliajoin ja sinä saat lukea kuinka siinä käy, kun Happiradikaali lataa kovat piippuun saadakseen Puolustushallinnon rakennuslaitoksen sisäilman kuntoon. Meneekö moukari maaliin, riittävätkö paukut tässä taistelussa? Pysy kuulolla.

Facebook Twitter Vimeo Share to Stumble Upon More...