Päiväkodin pelastus

Energiakonsulttien Happiradikaali on nopea liikkeissään ja reagoi ripeästi ilman epäpuhtauksiin. Liedon kunnassa se on tuonut välittömän ensiavun useaan kiinteistöön, joissa toimintaa on voitu jatkaa ilman väistötilojen tarvetta.

Liedossa on tehty selkeä linjaus siitä, että ihmisiä ei altisteta huonolle sisäilmalle. Mahdollisiin sisäilmaepäilyihin reagoidaan välittömästi. Kunnan vt. toimialajohtaja Ari Blomroos kertookin, että kaikki tarvittavat korjaustoimet tehdään pikimmiten, jotta sisäilma kunnan kiinteistöissä on hyvä.

Yksi apua tarvinnut kiinteistö on 1970- ja 1980-luvuilla rakennettu päiväkoti. 70 lapsen päiväkoti toimii 800 neliön tiloissa. Keväällä 2014 selvisi, että sisäilmassa kaikki ei ole hyvin.

”Teetimme sisäilmatutkimuksen ja kuntokartoituksen. Ongelmien syyksi paljastui piilossa ollut viemärivuoto, jota ei oltu huomattu ajoissa. Myös ilmanvaihto oli riittämätön, eikä IV-järjestelmä täyttänyt enää nykyvaatimuksia”, Blomroos jatkaa.

Lapset tarvitsivat hoito- ja leikkipaikan, mutta huonossa sisäilmassa toimintaa ei voitu jatkaa. Remonttiakaan ei päästy heti aloittamaan, sillä sopivia väistötiloja ei ollut käytettävissä.

Ensiavusta jatkuvaan seurantaan

Apuun kutsuttiin Happiradikaalin Sisäilmapalvelu. Se alkoi katselmuksella ja näytteiden otolla elokuussa 2014. Paljastui, että ilmassa oli runsaasti mikrobikasvustoa. Koska tilanne oli kiireellinen, tarvittiin välitöntä ensiapua. Tehostettu puhdistus alkoi heti ja ensimmäiset laitteet asennettiin jo ennen puhdistuspalvelun mitoituksen valmistumista.

Sisäilmanäytteiden ottoa jatkettiin kuukauden välein ja puhdistuslaitteiston oikea teho varmistettiin jokaisella käyntikerralla. Kunta sai käyttöönsä mittaustulokset ja oli mukana tarvittavien toimenpiteiden suunnittelussa. Marraskuun alussa otetut näytteet kertoivat sisäilman olevan puhdasta. Joulukuun puolessa välissä tehtiin vielä perusteelliset mittaukset (sisäilma, TVOC, otsoni, ammoniakki, hiilidioksidi, lämpötila, suhteellinen kosteus, hiukkaset ja paine-erot), jotka kertoivat ilman parantumisesta. Myös lapsille ja henkilökunnalle tehdyt kyselyt kertoivat oireilujen vähentymisestä.

Isot rahalliset säästöt

Kunnalle oli apua Sisäilmapalvelun mittaustuloksista myös päiväkoti-ilman korkeiden kuitupitoisuuksien hallinnassa. Niiden yhdeksi lähteeksi paljastuivat IV-kanaviston äänenvaimentimien villaeristeet, jotka vaihdettiin välittömästi.

”Ilmanpuhdistuslaitteiden ansiosta pystyimme pitämään päiväkotia käytössä yhden kauden ilman remonttia tai väistötiloja. Loppukevääseen 2015 asti päiväkodissa leikittiin ja työskenneltiin tutuissa ja turvallisissa oloissa. Kunta säästi ison summan rahaa, kun väistötiloja ei tarvittu”, sanoo Blomroos.

Vapun 2015 jälkeen päiväkoti suljettiin ja kesällä tehtiin laaja remontti. Korjausten myötä ilmanvaihtokanavat uusittiin ja päiväkoti sai muun muassa uudet kuraeteiset ja keittiötilat. Nyt lapset ja henkilökunta viihtyvät korjatuissa tiloissa.

Facebook Twitter Vimeo Share to Stumble Upon More...