Ovet, ikkunat auki – Mitä tapahtui Laitilan terveyskeskuksessa?

Kun kesän kynnyksellä puoli Suomea haikaili käteensä mato-onkea ja toinen puoli grillimakkaraa, aloitti Happiradikaali oman urakkansa. Kesäduunin sijaan tämä työputki kestää ainakin puoli vuotta, sillä Laitilan terveyskeskus ylsi Suomen siisteimmässä sisäilmakilpailussa kultamitaliin: puhdasta sisäilmaa puoleksi vuodeksi 15 000 euron arvoisella palvelupaketilla. Eikä ihme:

Ilma oli raskasta ja henkilökunta oirehti: oli päänsärkyä, väsymystä, nenäverenvuotoa ja muuta. Kun jouduin olemaan omassa työhuoneessani pidemmän aikaa, alkoi olla kauhean tukkoinen olo. Ilma tuntui jotenkin kosteammalta. Samanlaista oli useammassa muussa huoneessa, sanoo sairaanhoitaja Aila Hopponen Laitilan terveyskeskuksesta.
Oli aika ottaa tilanne haltuun. Lähtökohta ei ollut sieltä helpoimmasta päästä, mutta pääsikö Happiradikaali siistiin sisätyöhön? Sen voit itse päätellä.

Jotain tapahtui

Ensin otettiin sisäilmanäytteet, sitten kuunneltiin käyttäjiä ja lopulta mitoitettiin puhdistustehot. Ilmastointikanavaan asennettiin ActivePure –teknologiaan perustuva kanavapuhdistin, jota tehostettiin osaan käytävistä ja huoneista asennetuilla paikallispuhdistimilla. Jotain tapahtui. Terveyskeskus ei ole enää entisensä.

Hoitajien huoneissa, joissa on omat ilmanpuhdistimet, muutoksen huomasi heti. Ilma on raikkaampaa ja sitä on helpompi hengittää. Kun aiemmin tein huoneessani potilastilastoja, piti ovi käytävälle pitää auki. Nyt huoneessa on huomattavasti helpompi olla, kertoo Aila Hopponen.
Huoneissa, joissa työntekijät ovat päivittäin pitkiä aikoja, on muutoksen ilmassa huomannut selvästi. Myös arkistohuone, jossa säilytetään vanhoja potilaspapereita, on ollut kauhean pölyinen. Nyt sielläkin on hieman raikkaampi ilma, sairaanhoitaja Hopponen jatkaa.
Saako näitä kotiin?

Yksi paikallispuhdistimista asennettiin diabeteshoitaja Jenni Vuorisen huoneeseen. Ja hyvä niin. Vielä keväällä huone oli huonossa hapessa: siellä oli paha olla, oli vaikea hengittää. Aamu alkoi tuuletuksella, joka jatkui työpäivän aikana mahdollisuuksien mukaan. Ovi käytävälle sai olla auki, jotta huoneessa pystyi olemaan. Ja mikä pahinta, myös potilaat altistuivat huonolle sisäilmalle.

Ilma on nyt selkeästi puhtaampaa ja raikkaampaa, eikä ole tarvetta tuulettaa. Kun ennen iltapäivällä alkoi olla tosi väsynyt ja tunkkainen olo, niin nyt pysyn hyvässä työvireessä koko päivän, Vuorinen kertoo.
Eräskin asiakas, joka aiemmin oli ottanut puheeksi vastaanottohuoneen huonon sisäilman, kertoi kesällä: ”täällä on niin hyvä hengittää, saako tällaisia ilmanpuhdistuslaitteita myös kotiin?”.

Laitilan terveyskeskus palvelee tänään kaupunkilaisia sisäilmassa, jota on ilo hengittää. Ainakin niissä tiloissa, joihin Happiradikaalin ilmanpuhdistimet iskivät kyntensä toukokuun lopulla. Osassa tiloista puolestaan jatkuu rakennuksen kosteusvaurioiden selvittäminen ja niitä seuraavat rakenteiden korjaustyöt.

Myös Happiradikaali jatkaa palveluaan. Se lupaa pitää omilla tonteillaan terveyskeskuksen sisäilman puhtaana. Kuinka tämä siistiksi muuttunut sisäduuni jatkuu? Palataan asiaan syksymmällä.

TURUN SANOMAT & LAITILAN SANOMAT, KIRJOITTAVAT LAITILAN TERVEYSKESKUKSESTA
http://www.happiradikaali.fi/seurantakohteet/turun-sanomat-kertoo-laitil...
http://www.happiradikaali.fi/seurantakohteet/laitilan-sanomat-terveyskes...

Facebook Twitter Vimeo Share to Stumble Upon More...