Kun fokus on homeessa, jäävät muut myrkyt helposti löytymättä

Suomen rakennuskanta homehtuu käsiin ja ihmiset sairastuvat huonon sisäilman takia. Kosteusvaurioissa pelkkä homeelle haistattelu voi kuitenkin olla kohtalokasta. Pahimmassa tapauksessa luullaan, että ongelma on poistunut, kun hometta ei enää löydy. Silti oireilu jatkuu.

Happiradikaali on todistanut asian monissa rakennuksissa, joissa on huono hengittää. Sisäilmanäytteistä on löydetty järjettömät määrät haitallisia bakteereja, muttei juurikaan hometta.

Syynä sairastuttavaan ilmaan onkin usein se, että rakennuksissa muhivat homeitiöiden ja bakteerien lisäksi niiden aineenvaihdunnan tuottamat kavalat myrkyt eli toksiinit.

Tuore väitöstutkimus nosti kissan pöydälle: hometalojen bakteerimyrkyillä on suora vaikutus ihmisen terveyteen.

Armoton amylosiini
Yksi pahiksista on amylosiini-yhdiste. Tämä bakteerimyrkky päätyy ilman kautta keuhkoihin ja saa aikaan valkosolujen aktivoitumista. Helsingin yliopistosta 19.2.2016 väitellyt Stiina Rasimus-Sahari kertoo Ylen haastattelussa, että amylosiini synnyttää voimakkaan tulehdustilan, joka jatkuessaan vaikuttaa elimistöön monella tavalla. Hyvä uutinen ei ole myöskään se, että amylosiini tekee tuhojaan jo hyvin pienillä pitoisuuksilla.

Amylosiinia esiintyy yleisesti hometaloissa. Juuri bakteerimyrkyillä uskotaankin olevan keskeinen vaikutus ihmisten homekohteissa kokemiin oireisiin.

Hepa ei hyllytä myrkkyjä
Mitenkö tämä kaikki liittyy Happiradikaaliin? Siten, että sen Active Pure –tekniikka pystyy muuttamaan myös amylosiinin rakennetta ja tekemään sen kuten muutkin sisäilman myrkyt vaarattomiksi.

Silti Suomessa vannotaan passiivisten Hepa-ilmansuodattimien nimeen. Niiden läpi kulkee lukuisten koulujen, toimistojen, sairaaloiden ja kotienkin sisäilma. Ei pitäisi. Sillä vaikka suodattimen nimi tulee sanoista High Efficiency Particulate Air, ei sen puhdistusteho ulotu sisäilman myrkkyihin.

Siitä ei ole kiistaa, etteikö Hepa poistaisi ilmasta bakteereita ja homeitiöitä. Se vain on fakta, että se päästää heittämällä läpi ilmassa olevat bakteerien ja homeiden tuottamat toksiinit. Syynä on hiukkaskoko: Hepa-suodatin poistaa ilmasta haitalliset hiukkaset, jotka ovat kooltaan yli 0,1 mikrometrin mittaisia. Toksiinit taas ovat monin verroin pienempiä.

Hitsi, miten pienet hiukkaskoot!
Onneksi on Happiradikaali. Sen puhdistusteho ulottuu aina sadan mikrometrin hiukkaskoosta alle mikrometrin sadastuhannesosaan (100 – 0,00001 mikrometriä). Niinpä se tuhoaa mennen tullen sekä bakteerit, homeitiöt että näiden ilmaan tuottamat toksiinit.

Sisäilmassa olevista haitallisista aineista ja niiden yhteisvaikutuksesta ei tiedetä vielä läheskään kaikkea. Tutkimus jatkuu ja voi viedä vielä vuosia, ennen kuin viranomaisilla on käsissään yksiselitteiset menetelmät toksiinien mittaamiseen.

Sillä aikaa Happiradikaali moukaroi sisäilmasta hengiltä myös ne kaikkein pienikokoisimmat myrkyt. Jotta kouluissa ja työpaikoilla voi huoletta jatkaa hengittämistä.

Facebook Twitter Vimeo Share to Stumble Upon More...