”Terveyskeskuksemme ei ole terve” – Onko vielä toivoa?

”On liian kuuma, liian kylmä, tunkkaista ilmaa, vetoa ja kosteuden hajua, iho kutiaa, silmissä roskan tunnetta, yskittää ja kurkku on karhea, astmaa, poskiontelontulehduksia, päänsärkyä ja niskat jäykkinä.” Puhutaanko nyt terveyskeskuksen potilaista? Ei, kyse on Laitilan terveyskeskuksen henkilökunnasta.

Nyt meni Suomen siisteimmän sisäilmakilpailun voitto oikeaan kohteeseen! Laitilan terveyskeskus nimittäin kuittaa Happiradikaalilta puhdasta sisäilmaa puoleksi vuodeksi 15 000 euron arvoisella palvelupaketilla.

Kun eräässäkin työhuoneessa talvipäivät alkavat toppatakki päällä tehtävällä tuuletuksella, eivät nämä sisäilmaongelmat ole siitä helpoimmasta päästä. Liian suuri pala Happiradikaalille haukattavaksi? Se selviää, kun lähdet seuraamaan taistelua terveen sisäilman puolesta. Olosuhteissa, joissa hoitoa huutaa sekä kiinteistö että henkilökunta!

Vähän sitä sun tätä

Laitilan terveyskeskuksen ilmanvaihto on jo aikaa sitten nähnyt parhaat päivänsä. Rakennuksen omat päivät alkoivat 1935, jolloin paikalle valmistui silloisen kunnan sairaala. Vanhaa osaa laajennettiin lisäsiivellä 1973-74. Sisäilmaongelmat ovat jo ajaneet sekä työterveyden että hammashuollon väistötiloihin, joista ne palasivat kunnostettuihin tiloihin 2015-16. Vaikka koko rakennukselle on tehty korjaustöitä pitkin matkaa, on myös puskutraktorin tilaaminen käynyt mielessä. Uuden ja ehomman terveyskeskuksen rakentamiseen kaupungin budjetti ei kuitenkaan veny. Näillä raameilla on pärjättävä.

Puutteelliset salaojat ehtivät aiheuttaa kosteusvaurioita läpi koko rakennuksen. Salaojitus on nyt uusittu, mutta rakenteiden korjaamisessa on vielä iso työ. Kaiken toiminnan siirtämiseen väistötiloihin ei kaupungilla ole varaa, kertoo Laitilan kaupungin rakennusinsinööri Eva Ervanko.

Niinpä sisäilmaongelmien selvittäminen ja rakenteiden korjaus jatkuvat. Samalla terveyskeskuksen toiminta jatkuu nykyisissä tiloissa. Myös tänä aikana pitäisi sisäilmaa uskaltaa surutta hengittää.

Vähän sitä sun tätä. Nämä sanat kertovat kaiken oleellisen rakennuksen nykyisestä ilmanvaihtojärjestelmästä. Osa IV-laitteista on auttamattomasti liian vanhoja, osa teholtaan liian pieniä ja muut jotakin siltä väliltä. Ilmanvaihdon puskemat ilmamäärät eivät millään riitä nykyisiin 5 100 neliömetrin tiloihin, joita käyttää päivittäin lähes 150 henkilöä. Mitä odotatte Happiradikaalilta?

Haluamme sisäilman paranevan. Haluamme, että henkilökunta pystyy tekemään terveenä työtään ja että he voivat toimia kiinteistössä pärskimättä, yskimättä ja hieromatta silmiään, jatkaa Ervanko.

Ulos umpiummehtunut sairaalahaju

Happiradikaali saapui paikalle toukokuussa. Alkukartoituksen ja sisäilmanäytteiden analysoinnin jälkeen ilmastointikanavaan asennettiin ActivePure –teknologiaan perustuva kanavapuhdistin, jota tehostetaan osaan käytävistä ja huoneista asennetuilla paikallispuhdistimilla.

Ja sittenkö näkyivät enää asentajan auton perävalot? Ei, sillä Happiradikaali on palvelu. Säännöllisten valvontakäyntien ja katselmusten aikana ilman laatua seurataan näytteenotoilla. Käyttäjien palautetta kuunnellaan. Puhdistustehoa tarkkaillaan ja säädetään tarpeen mukaan.

On vähän pakko, sillä Happiradikaali pitää sen minkä lupaa. Se lupaa, että Laitilan terveyskeskuksen sisäilmaa uskaltaa pian huoletta hengittää. Se lupaa, että umpiummehtuneen sairaalahajun korvaa ilman raikas tuoksu. Se lupaa, että talossa työskentelevien huonosta sisäilmasta johtuvat oireet vähenevät.

Miten tässä käy? Riittävätkö paukut, saako Happiradikaali terveyskeskuksen terveeksi vai tarvitaanko sitä toppatakkia myös ensi talven tuuletuksiin? Pysyykö puskutraktoriurakoitsijan numero puhelinmuistiossa?

Pysy kuulolla. Jatkoa seuraa.

Facebook Twitter Vimeo Share to Stumble Upon More...